Smaczki

Ciasteczka z tuńczyka
Skład:
- puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju 
(może być w wodzie, ale nie ma tego smaczku)
- mąka pszenna lub pełnoziarnista
Przygotowanie:
 Robimy gęstą mieszankę.
Małą łyżeczką układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy według uznania.

Ciasteczka z wątróbki
Skład:
-3 jajka
-1/3 szklanki oleju
-0.5 kg wątróbki drobiowej
-1 ząbek czosnku,
-ok. 2 szklanek mąki
Przygotowanie:
Jajka należy ubić, a następnie dolać olej i dokładnie wymieszać.
Dodać posiekany drobniutko czosnek.
Wątróbkę drobno posiekać albo przekręcić przez maszynkę (ewentualnie blenderem).
Wątróbkę dodać do masy z jajek i oleju.
Wymieszać, ciągle mieszając dodawać mąkę i wymieszać tak, żeby nie było grudek z mąki.
Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozsmarować ciasto po całej powierzchni blachy na grubość 1-2 cm.
Wstawić do piekarnika, zapiekać w temp. 180 stopni (z termoobiegiem, bez w trochę wyższej),
Po ok. 10-15 min, wyjąć blachę i pokroić zapieczone ciasto na kawałki.
Wstawić z powrotem do piekarnika i podsuszać przy lekko uchylonych drzwiczkach aż cała
wilgoć z ciasta wyparuje(ewentualnie można zrobić miększe nie susząc ich mocno).
Jeśli nie wyschną do cna, trzeba trzymać je w lodówce, bo inaczej się psują.
Wysuszone można trzymać w puszce czy pudełku.

Tort Psi
Skład:
Ilość składników dostosowana do gabarytów jubilata:
- pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki)
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę
- gotowane warzywa (marchewka, pietruszka,brokuł, ect. w/g gustu)
- suszona bazylia
- maseło, ewentualnie margaryna
Przygotowanie: 
Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!).
Smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem.
Układamy pokrojona mortadelę lub parówkową.
Przykrywamy pieczywem.
Smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywka.
Przykrywamy pieczywem.
Czynność powtarzamy aż do wyczerpania produktów
(możemy zrobić kilka mniejszych albo sami trochę podjeść :P).
Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem.
Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę.
Smarujemy tort po bokach.
Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu.
Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy

Pieskowe pączki
Skład:
-2 szklanki maki
-3 łyżki stołowe płatków owsianych
-1 lekko ubite jajko
-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
-2-3 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Rozwałkować na grubość ok. 1cm.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Uformować pączki.
Piec 10min. w 200'.
Wystudzić.
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub lodówce.

Serowe Kosteczki
Skład: 
-2 szklanki maki razowej
-1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
-2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
-1/2 szklanki oleju roślinnego
-5 łyżek stołowych wody
Przygotowanie:
Mąkę, ser, olej i czosnek wymieszać (*mikser*) stopniowo dodając wodę.
Ciasto rozwałkowac do grubości ok. 1 cm.
Używając foremki wyciąć kształt kości (albo jakiś inny kształt lub co dusza zapragnie :P).
Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodowce.

Zielone ciasteczka
Skład:
-łyżka margaryny
-łyżka mąki
-2 jajka
-płatki owsiane
-2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Wymieszać margarynę, mąkę, jajka i pietruszkę.
Dodać taką ilość płatków, jaka jest konieczna do powstania masy
o luźnej konsystencji (przypominającej kaszkę).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Łyżką formować niewielkie ciasteczka, lekko przyklepać czubek.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Ciasteczka obrócić i piec przez kilka minut aż będą suche.

Serniczki
Skład:
-5 dag sera ementaler
-7 dag margaryny
-10 dag mąki pełnoziarnistej
-przetarty ząbek czosnku
-jajko
-ziarenka sezamu
Przygotowanie:
Żółtko dobrze wymieszać z resztą składników.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować placek o grubości ok. 1cm.
Wykroić ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem.
Posmarować białkiem i posypać sezamem.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Drożdżowy przysmak
Skład:
-20 dag mąki
-5 dag płatków owsianych
-5 dag otrębów pszennych
-1/2 paczki suchych drożdży
-120 ml bulionu z kostki
-10 ml mleka
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.
Dodać płatki i otręby.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać do mąki.
Mieszać do powstania jednolitej masy.
Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na pół godz.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować placek o grubości pół cm.
Wykroić ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki.
Umieścić na blasze wyłożonej papierem.
Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 170°C przez 45 min.
Ciasteczka pozostawić w wyłączonym piekarniku do wyschnięcia.

Niskokaloryczne kwadraty
Skład:
-30 dag ryżu
-25 dag odtłuszczonego twarożku
-25 dag cukinii
-80 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
Przygotowanie:
Ugotowany ryż (powinien się kleić) wymieszać z twarożkiem.
Umyć cukinię i nieobraną zetrzeć na tarce.
Zmiksować ją z masą ryżowo-serową.
Stopniowo dodawać mąkę (tyle, by masę dobrze się wyrabiało).
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować placek o grubości 1,5 cm.
Ostrym nożem wykrawać kwadraty (można też wycinać foremką).
Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze.
Piec w  200°C przez godzinę.
Po godz. obrócić i zmniejszyć temperaturę do 100°C.
Piec drugą godzinę w uchylonym piekarniku.
Zostawić na dobę do wyschnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Ciasteczka z jabłkiem
Skład:
-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki mąki kukurydzianej
-1 jabłko
-1 jajko
-1/3 szklanki oleju
-1 łyżka brązowego cukru
-niecałe pół szklanki wody
Przygotowanie:
Zetrzeć jabłko i ubić jajko.
Wszystkie rodzaje mąki wymieszać.
Dodać resztę składników, wyrobić jednolitą masę.
Po rozwałkowaniu wykroić foremkami ciastka.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Ciasteczka ułożyć na papierze posmarowanym olejem.
Piec przez 35-40 minut; potem nie wyjmować ich jeszcze przez godzinę.

Wegetariańskie krakersy
Skład:
-duża marchewka(lub jabłko, ewentualnie cukinia)
-olej słonecznikowy
-mleko
-jajko
-mąka
Przygotowanie:
Zetrzeć marchewkę, wlać trochę mleka i odrobinę oleju.
Dodać tyle mąki, aby dało się zagnieść masę.
Łyżką uformować stożki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Piec w nagrzanym do 170-180°C piekarniku przez 25 minut.
Po wyłączeniu pozostawić do wyschnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Kulki z wątróbki
Skład:
-10 dag mąki sojowej
-15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
-10 dag wątróbek kurzych
-łyżka płatków drożdżowych
-2 łyżki masła
-jajko
Przygotowanie:
Ugotowane wątróbki zmiksować.
Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
Ulepić małe kulki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180°C ok. 10 minut.
Wyłączyć piekarnik, kulki pozostawić do wyschnięcia (ok. godz.).

Fishburgery
Skład:
-1-kg filetów z ryb
-0,5 kg szpinaku
-80 dag mąki ryżowej
Przygotowanie:
Filety rozmrozić, dobrze osuszyć i zmiksować.
Wrzucić szpinak i ponownie lekko zmiksować.
Stopniowo dodawać mąkę ryżową, do powstania jednolitej masy
(nie może być rzadka ani się kruszyć).
Uformować placki.
Ułożyć je na natłuszczonej blasze.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. godziny.
Zmniejszyć temperaturę do 150°C i uchylić lekko drzwi piekarnika.
Piec fishburgery tak długo (często je odwracając), aż będą twarde również w środku.
Pozostawić do wyschnięcia przez dobę.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Zimowe smakołyki
Składniki:
-4 filiżanki mąki kukurydzianej
-3 filiżanki wątróbki drobiowej
-2 jajka
-około szklanki wywaru z warzyw
-łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Wątróbkę zmiksować.
Ubić jajka, a skorupki drobno potłuc.
Wszystko wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Blaszkę wyłożyć papierem i układać na niej niewielkie kuleczki.
Piec przez ok. 30 minut.
Pozostawić w piekarniku do wyschnięcia.
Przechowywać w lodówce (nie dłużej niż tydzień).

Świąteczne ciasteczka
Skład:
-3,5 filiżanki mąki pszennej
-2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-filiżanka mąki żytniej
-filiżanka zagęszczacza
-2 szklanki płatków owsianych
-3 jajka
-1/2 szklanki mleka w proszku (najlepiej dla szczeniąt)
-1/4-1/2 litra rosołu
-szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki wymieszać.
Zarobić ciasto (dolać tyle rosołu, by dało się rozwałkować).
Rozwałkować i wykroić ciasteczka.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Piec do zrumienienia w temperaturze 150°C na środkowym poziomie piekarnika.

Wigilijny przysmak
Skład:
30 dag mąki orkiszowej
90-ml maślanki
jajko
puszka tuńczyka w oleju
łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Zmiksować tuńczyka (razem z olejem), jajko, maślankę i pietruszkę.
Masę dodać do mąki i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Wykroić ciasteczka.
Ułożyć na pokrytej papierem blasze.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 20 minut.
Po wyłączeniu zostawić w nim wypieki na 10 minut.

Ciasteczka pełnoziarniste
Skład:
-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-1 łyżka mąki kukurydzianej
-1/2 szklanki mąki sojowej
-1 łyżka suszonych pestek z dyni
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-2 jajka
-1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Roztrzepać jajka w mleku; odlać łyżkę powstałego płynu.
Wymieszać wszystkie składniki i zarobić ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Rozwałkować na placek cm grubości i pokroić na kawałki.
Posmarować pozostawionym płynem i piec przez około pół godziny w temperaturze 175°C. Pozostawić do wyschnięcia.

Ciasteczka ze szpinakiem i orzechami
Skład:
-10 dag mrożonego szpinaku
-5 dag zmielonych orzechów laskowych
-15 dag mąki żytniej
-7 dag mąki orkiszowej
-5 dag odtłuszczonego mleka w proszku
-1 jajko
-50 ml oleju
-50 ml rosołu z kurczaka
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z orzechami i mlekiem w proszku.
Rozmrożony szpinak odsączyć.
Wymieszać olej, rosół, jajko i szpinak, dodać do mąki i zagnieść.
Utoczyć dwa wałki grubości 3 cm i na godz. włożyć do lodówki.
Pokroić ciasto na plasterki (0,5 cm).
Ułożyć na wyłożonej papierem formie.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Piec ciastka 15-20 minut.

Mufinki marchwiowo-serowe
Skład:
-szklanka mąki pszennej
-szklanka mąki pełnoziarnistej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szklanka startego żółtego sera
-szklanka startej marchwi
-2 duże jajka
-szklanka mleka
-1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać marchew, ser i wyrobić ciasto.
W osobnej misce ubić jajka, dodać mleko i olej.
Tak przygotowaną masę wymieszać z ciastem.
Wysmarować foremkę masłem, wypełnić otwory ciastem na 3/4 wysokości.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Piec mufinki na środkowym poziomie przez 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia.

Tort ryżowy
Skład:
-filiżanka ryżu
-40 dag mielonej wołowiny
-2 marchewki
-2 jajka
Przygotowanie:
Ugotować ryż i zetrzeć marchewkę.
Wymieszać z pozostałymi składnikami i włożyć do formy.
Piec w temperaturze 180°C około godziny.

Ciastka urodzinowe
Skład:
-15 dag twarogu
-6 łyżek mleka
-6 łyżek oliwy z oliwek
-żółtko
-15 dag płatków owsianych
-5 dag mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut w temperaturze 200°C.
Masę można urozmaić startym serem lub szynką.

Tort na zimno
Skład:
-2 duże puszki karmy
-pokruszony chleb
-kilka łyżek mleka
Do dekoracji:
-pasztet z wątróbki
-porcja twarożku
Przygotowanie:
Karmę wymieszać z chlebem.
Dodać tyle mleka, aby powstała jednolita masa.
Wyłożyć ją na talerz i uformować tort.
Wierzch posmarować pasztetem i udekorować twarożkiem za pomocą papierowego rożka.

Ciasteczka z mielonych żwaczy
Skład:
-250g mąki
-125g margaryny
-1 całe jajko
-200g mielonych żwaczy
-odrobina soli,2 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Składniki zagnieść,uformować kulę i schłodzić w lodówce (ok.godz.).
Rozwałkować bezpośrednio na blaszce.
Piec w temp. 160°C przez ok. 10 min.
Wyjąć i nożem pokroić podpieczone ciasto na kawałki.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 20-30 min.

Ciasteczka z otrębów owsianych
Skład:
-2 szklanki mąki
-pół szklanki otrąb owsianych
-pół szklanki tartego sera
-1 łyżeczka cukru
-szczypta soli
-1/4 szklanka oleju
-50g drożdży
-ok. szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie.
Resztę składników wymieszać.
Dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
Odstawić na 20 min.
Rozwałkować na dużej blasze.
Piec w temp 160°C przez ok. 40 min.
Trzeba uważać żeby nie przypalić, a raczej wysuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika pokroić na ciasteczka nożem (najlepiej takim do pizzy).
Zostawić do wystygnięcia, tak żeby ciastka wyschły i zrobiły się twarde.

Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
Skład:
-1 jabłko
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki miodu
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2 białka z jajek
-1/8 szklanki otrąb owsianych
-1/8 szklanki maki owsianej
-1 szklanki chudego mleka
Przygotowanie:
Utrzeć jabłko (obrane, bez pestek).
Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 min. (można dolać troszeczkę wody).
Wymieszać z resztą składników.
Po ostygnięciu zmiłować.
Nakładać łyżką na formę.
Piec w piekarniku podgrzanym do 180°C przez 20 min.

Ciasteczka
Skład:
-60dkg pasztetowej
-2 jajka, 2 szklanki mąki
-3 łyżki majeranku (ja wzięłam bazylię i oregano)
-ząbek czosnku (w oryginalnym przepisie tego nie ma)
Przygotowanie:
Wszystko dokładnie ze sobą wyrobić.
Piec, trzeba obserwować.

Ciasteczka wątróbkowo-drobiowe
Skład:
-pół kilo wątróbki (nie musi być drobiowa)
-pół kilo piersi z kurczaka lub indyka
-3 całe jajka
-mąka (na oko)
-ząbek czosnku
-0,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
Wątróbkę i pierś dokładnie myjemy i mielimy maszynką.
Ząbek czosnku mielimy razem z wątróbką.
Po zmieleniu wbijamy jajka oraz wlewamy olej.
Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę do uzyskania spójnej konsystencji.
Tak by całość była jeszcze płynna.
Wlewamy tak przygotowane ciasto do wysokiej formy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 - 30 min.
Po wyjęciu odczekujemy by wystygło.
Kroimy na na kawałki.
Przechowujemy w zamrażalniku, a porcje na najbliższe dni w lodówce.

Ciasteczka z herbaty
Skład:
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki przecieru jabłkowego (najlepiej takiego dla dzieci w słoiczkach)
- 1/8 łyżeczki od herbaty wanilii
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zwykłej mąki
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki od herbaty gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki od herbaty cynamonu 1/4 szklanki owsa
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 180 stopni.
W misce dobrze wymieszaj wodę, przecier jabłkowy, wanilię i jajko. W drugiej misce połącz mąkę, rodzynki, orzechy, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon. Dobrze wymieszaj. Dodaj składniki z pierwszej miski do drugiej i dobrze wymieszaj. Nakładaj łyżeczką do foremek na małe babeczki, wypełniając każdą do końca. Piec około 1 godzinę i 20 minut. Ochłodź kompletnie i przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Ciastka kropki
Skład:
-1kg wątróbek z kurczaka
-ok. 3/4 szklanki mąki ryżowej
-ok. 3/4 szklanki otrębów orkiszowych
-1/5 kostki drożdży rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej(nie gorącej) wody
-2 jajka
-2-3 starte ząbki czosnku
-3-4 łyżki żelatyny
Przyrządzenie:
Wątróbki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Wrzucamy do dużej michy, dodajemy resztę składników i zagniatamy aż będzie jednolita konsystencja. Bierzemy porcję, wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i kroimy(ja pokroiłam na ok.1,5 centymetrowe kwadraciki). Wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(sprawdzone-do folii aluminiowej i blachy zawsze mi się inne ciacha przyklejały, do papieru nigdy). Wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika(mam kuchenkę starszą ode mnie, nie ma termometru ), jak podrosną i się podpieką wyłączamy i zostawiamy w piekarniku do przeschnięcia na noc, jeśli następnego dnia nie będą zupełnie wysuszone to podsuszamy jeszcze w słabo nagrzanym piekarniku. Ja wszystkie ciacha jak do tej pory tak właśnie piekłam(przeważnie jakieś moje wariacje przepisowe na bazie wątróbki) a potem przechowywałam w temp. pokojowej w kartonowym opakowaniu. Zawsze uważam, żeby były zupełnie suche. Wytrzymywały rok. miesiąca, pewnie wytrzymały by dłużej, ale zostały zawsze do tego czasu zeżarte .

Dla łakomczuchów
Skład:
-2 szklanki wody
-3/4 szklanki przecieru jabłkowego (najlepiej takiego dla dzieci w słoiczkach)
-1/8 łyżeczki od herbaty wanilii
-1 jajko
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka zwykłej mąki
-1/4 szklanki rodzynek
-1/4 szklanki zmielonych orzechów
-1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki od herbaty gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki od herbaty cynamonu
-1/4 szklanki owsa
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 180°C. W misce dobrze wymieszać wodę, przecier jabłkowy, wanilię i jajko. W drugiej misce połączyć mąkę, rodzynki, orzechy, proszek do pieczenia, gałkę muszkatałową i cynamon. Dobrze wymieszać. Dodać składniki z pierwszej miski do drugiej i dobrze wymieszać. Nakładać łyżeczką do foremek na małe babeczki, wypełniając każdą do końca. Piec około 1 godzinę i 20 minut. Ochłod1 kompletnie i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Ciasteczka mleczno-kukurydziane
Skład:
-1 szklanka białej mąki
-1 szklanka mąki kukurydzianej
-1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
-1/2 szklanki chudej wędzonej szynki
-4 łyżki margaryny lub masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka wody
-5 tabletek wapna (około 2000 miligramów calcium)
-trochę suszonego czosnku
Przygotowanie:
Zmiksować mąkę z suszonym mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt. Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Na słodko
Skład:
- 1,5 słoiczka (czyli ok. 200g) deserku Gerbera (smak Jabłko z owocami leśnymi)
- 9 łyżek kaszki ryżowo-mlecznej truskawkowej
- 9 łyżek mąki
- 1 jajko
Przygotowanie:
Wszystko wymieszać. Wysmarować tacę (taki spód od tortownicy) masłem, ale nie za dużo bo jak będzie za dużo masła to ciasteczka będą się smażyć, a nie piec. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 210-220 stopni C przez około 12-15 min aż zbrązowieją.

Jajecznica
Skład:
-2 lub 3 jajka
-masło
-zioła -bazylia lub tymianek lub majeranek (ułatwiają trawienie),
ja dodaje czasem lubczyk ogrodowy ma niesamowity aromat, a przy tym jest "łagodny"
-pół lub ząbek czosnku (jeśli pies nie lubi nie dodajemy)
-kawałeczki gotowanego mięsa (kurczak, wołowina)
-naprawdę maleńka szczypta soli
Przygotowanie:
Można też dodać marchew i groszek (niewielka ilość) , które wcześniej gotujemy .
Na lekko podgrzaną patelnię dajemy łyżeczkę masła, pilnując aby delikatnie się rozpuściło (nie powinno się zarumienić), dajemy gotowane kawałeczki mięsa, smażymy (a właściwie dusimy) ze dwie minuty, następnie dodajemy warzywa i czosnek, jeszcze z minutę i wbijamy jajka. Cały czas pilnujemy, aby ogień był bardzo mały. Jeśli będziemy smażyć na dużym ogniu jajecznica nie będzie puszysta i stanie się sucha i mało apetyczna. Smażymy ciągle mieszając tak długo, aż białka całkowicie się zetną a żółtka będą lekko płynne. W tym momencie zestawiamy jedzonko z ognia i jeszcze przez chwilkę mieszamy. Kiedy ostygnie jest gotowe do podania.

Galaretka z kurzych ratek
Skład:
-ok. 10szt. ratek
-marchewka, pietruszka (ale niekoniecznie)
Przygotowanie:
Ratki wkładamy do garnka z marchewką i pietruszką. Może być też wersja bez jarzynki.
Potem zalewamy wodą. Stawiamy na kuchnie i gotujemy aż większość wody wyparuje i zostanie rosołku tyle, że ledwie ratki będą przykryte. Studzimy i wkładamy do lodówki - najlepiej na noc.
Rano mamy super galaretkę. W zasadzie możemy dawać bez ograniczeń; po kilka dziennie jako smakołyki lub raz w tygodniu jako posiłek.

Kości dla psów
Wielu ludzi podaje psom kości i jest to prawidłowe o ile podajemy kości surowe. Gotowane kości drobiowe rozszczepiają się na igły, a te wieprzowe czy cielęce stają się bardzo ciężkostrawne, w przewodzie pokarmowym psa zachowują się jak cement i mogą doprowadzić do czopów kostnych w jelitach. Surowizna natomiast jest podstawowym składnikiem psiej diety bo nie należy zapominać że pies jest stworzeniem mięsożernym, zatem bez problemu przyswoi surowe mięso czy kości. Przepisy zaczerpnięte od dogomaniaków. Nie jest to może przepis ale taka przydatna informacja.

Chrupiące ciasteczka rybne
Skład:
- 20 dag ryby (np. tuńczyka w sosie własnym)
- 125 ml wody
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mięty lub innych świeżych ziół
Przygotowanie:
Mikserem wymieszać dokładnie rybę, wodę, mąkę, jajka i olej. Następnie dodać do powstałego ciasta posiekane zioła. Rozwałkować i wykroić foremkami ciasteczka. Piec w temperaturze 200°C przez mniej więcej 20 minut. Pozostawić do wyschnięcia na 24 godziny.

Ciastka urodzinowe
Skład: 
- 15 dag twarogu
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- żółtko
- 15 dag płatków owsianych
- 5 dag mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Masę można urozmaić startym serem lub szynką.

Maślane gwiazdki
Skład: 
- 35 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 15 dag masła
Przygotowanie: 
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na 1-1,5 cm i wykroić foremką gwiazdki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni aż się zarumienią.

Drobiowe przekąski
Skład: 
- 20 dag kurzych wątróbek
- 15 dag żołądków lub serc kurzych
- 10 dag mąki ryżowej
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 10 dag twarogu
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie: 
Wątróbki i pozostałe podroby podsmażyć krótko na maśle. Ostudzone zmiksować na gładka masę, połączyć z mąką ryżowa, dobrze wymieszać i dodać pozostałe składniki. Łyżka formować porcje ciasteczek i układać je na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 60 min.

Jabłkowe bułeczki
Skład:
- 30 dag mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 jako
- 1 łyżka miodu
- 10 dag masła
- 100 ml mleka
- 6 dag pokrojonego w kostkę jabłka
- 1/2 małej paczuszki suszonych drożdży
Przygotowanie: 
Masło roztopić w letnim mleku, dodać miód i drożdże. Następnie połączyć wszystkie składniki zagnieść ręcznie ciasto i odstawić na 20 min. Formować bułeczki i układać na blasze. Można pozostawić je na 5-10 min do wyrośnięcia albo włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 5 min, wyjąć i skropić mlekiem. Następnie piec 25- 50 min(w zależności od wielkości) w temperaturze 160 stopni. Bułeczki powinny zostać wyję te z pieca, kiedy lekko się zarumienią.

Energetyczne ciasteczka
Skład:
- 10 dag mąki pełnoziarnistej
- 10 dag oczyszczonych ziaren żyta
- 10 dag suszonych bananów
- 5 dag rozgniecionego siemienia lnianego
- 5 dag białego sezamu
- 10 dag łuskanych ziaren słonecznika
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oleju kukurydzianego
- odrobina wody
Przygotowanie:
Ziarno żyta zalać wodą i pozostawić na noc, żeby napęczniało. Gotować je w tej samej wodzie około 40 min. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masa jest dość rzadka, dlatego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać małe płaskie placuszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni około 40 min.


Bananowe kwadraciki
Skład:
- 35 dag mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 rozdrobniony banan
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm i pokroić w kwadraciki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec w temperaturze 160 stopni około 30 min.

Ciasteczka z kiełków pszenicy
Skład:
-1 szklanka mąki
-1/4 szklanki kiełków pszenicy
-1/4 szklanki drożdży piwnych
-1 łyżeczka soli
-1,5 łyżki oleju canola
-0,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 2-5 stopni C. W średniej wielkości miseczce zmieszaj ze sobą mąką, kiełki, drożdże i sól. Odstaw na bok. Do dużej miski przelej olej. Dodaj trochę rosołu (około 1/3 połowy szklanki) i 1/3 suchych składników (z 1 kroku). Dobrze wymieszaj. Znów dodaj trochę rosołu i znów część suchych składników. Wymieszaj. Dodawaj tak 3 razy na zmianę zaczynając i kończąc na rosole. Na koniec bardzo dobrze wymieszaj.Delikatnie posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na około 1 cm. Za pomocą foremki o kształcie kości wytnij ciasteczka (możesz je również wyciąć zwykłym nożem co masła). Wielkość ciasteczek powinna być dostosowana do wielkości twojego psa. Jeśli chcesz możesz za pomocą wykałaczki "napisać" na ciasteczkach imię psa. Aby wykałaczka się nie kleiła do ciasta zamocz ją najpierw w wodzie. Przełóż ciasteczka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciasteczka piecz przez 10 minut z jednej strony po czym wyciągnij blachę, odwróć ciasteczka na drugą stronę, posmaruj je rosołem (lub bulionem drobiowym) i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw drzwiczki zamknięte. Pozostaw ciasteczka w zamkniętym piekarniku na kolejne 1,5 godziny, aby całkowicie wystygły. Przechowuj je w szczelnym pojemniczku w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka z Dyni
Skład:
-500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-100 g dyniowego pure
-100 g rozpuszczonego masła
-3 łyżki miodu
-120 ml jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasteczek wyrabiamy (używałam miksera z mieszadłem). Rozwałkowujemy i kroimy na dowolne kształty (troszkę rosną podczas pieczenia)  i nakłuwamy widelcem (można też wycinać kształty foremkami) Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach C. Ciasteczka studzimy.

Treningowe ciasteczka
Skład: 
-1/3 szklanki mąki - uniwersalnej
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-1/4 szklanki soku jabłkowego
-1/2 szklanki startego sera - jak parmezan
-1 duże jajko
-1 łyżeczka czosnku w proszku
-1/4 szklanki mleka w proszku - odtłuszczone
Przygotowanie: 
Połącz wszystkie składniki w dużej misce.
Dobrze wymieszaj.
Wyrób ciasto do wielkości blachy.
Połóż ciasto na lekko natłuszczonej blasze, układając ją do krawędzi.
Za pomocą ostrego noża lub noża do pizzy, wyciąć pożądanej wielkości ciasteczka.
Posypać trochę serem i czosnkiem w proszku; w razie potrzeby.
Piec w 200°C ok. 15 min., na złoty kolor.
Przechowuj w szczelnym opakowaniu lub lodówce.

Indycze
Skład:
-2 szklanki gotowanego indyka - pociętego
-2 ząbki czosnku
-4 łyżeczki startego sera
-1 łyżka natki pietruszki - świeżo posiekanej
-2 jaja
-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki drożdży
-2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Indyka przełóż do miski.
Czosnek, ser, pietruszkę i dobrze wymieszaj.
Dodaj jaja do miski, zalej mieszanką z indykiem.
Dodać mąkę, drożdże i olej.
Mieszaj, aż składniki się połączą.
Układaj małe gródki na blasze.
Piecz w około 200 stopniach piekarnika na około 20 minut, będą brązowe Przechowywać w lodówce.

Słoiczkowe
Skład:
-2 dziecięce słoiki z obiadkiem (kurczak, jagnięcina, wołowina, itp. -. wybierz)
-1 / 2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
-trochę kiełków pszenicy
-1 / 3 szklanki wody
-1 / 2 szklanki mąki
-1 łyżeczka czosnek w proszku
Przygotowanie:
Wymieszaj dobrze.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni.
Wytnij wzory i układaj na lekko natłuszczonej blasze.
Piecz w 200° aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.

Ciastka szynkowe
 Skład:
-1 filiżanka białej mąki (przesianej)
-1 filiżanka mąki kukurydzianej
-½ filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
-½ filiżanki chudej wędzonej szynki
-4 łyżki margaryny lub masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 filiżanka wody
-5 tabletek wapna (około 2000 miligrama calcium)
-trochę suszonego czosnku
Przygotowanie:
Mąkę zmiksować z suszonym mlekiem i proszkiem do pieczenia
Dodaj pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Rozwałkuj ciasto na ok. 1-2 cm placek.
Wytnij nożem lub foremką pożądany kształt.
Ciasteczka ułóż na blasze.
Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C, piecz ok.20-30 min.
Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Owocowe ciasteczka
Skład: 
-25 dkg odsączonych i nie słodkich zmielonych ananasów (najlepiej takich w słoiczkach dla dzieci)
-1/2 szklanki przecieru jabłkowego (najlepiej w słoiczku dla dzieci)
-1 jajko
-1 łyżeczka od herbaty wanilii
-1 szklanka mąki
-1 szklanka mąki pszennej
-1 i 1/2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki od herbaty sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Podgrzewamy piekarnik do 180°C.
Zmiksuj ananas, przecier jabłkowy, jako i wanilię.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Obie miski zmieszaj i dobrze zmiksuj.
Blachę do pieczenia wysmaruj margaryną.
Ciasto na blachę nakładaj łyżeczką.
Piecz przez 20 min.
Ostudź zanim podasz psu.

Kuleczki z twarogiem
Skład:
-10 dag twarogu
-1 żółtko
-1 łyżeczka masła śmietankowego
-7 dag otrębów pszennych lub owsianych
Przygotowanie: 
Czas 15 - 20 minut.
Do sera dodajemy otręby, żółtko, masło.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kuleczki.
Kuleczki gotujemy na parze przez około 10 - 15 minut.
Psu podajemy na ciepło :)

Korzystałam z różnych stron, dyskusji i blogów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz